Waar moet je op letten als je een zweetdeken voor een paard koopt?

Wist je dat Nederland ongeveer 450.000 paarden heeft? Deze edele dieren zijn vaak actief in de ruitersport, maar ook een hobby van veel mensen. Het houden van minder dan vijf paarden wordt als een hobby beschouwd. Misschien ben je zelf ook de trotse eigenaar of eigenaresse van een paard. Natuurlijk wil je er goed voor zorgen. Waar moet je op letten als je een zweetdeken voor een paard koopt? Lees snel verder voor het antwoord!

Wat is een zweetdeken en welke functie heeft het?
Net als mensen hebben paarden het met een deken lekker warm. En dat is dan ook precies de functie van een paardendeken: dit edele dier warm houden als het bijvoorbeeld koud of nat is. Daarnaast heb je nog een zogeheten zweetdeken, ook wel een fleecedeken genoemd. Het is bedoeld om vocht van je paard op te nemen. Daardoor droogt het dier sneller op als het nat is. Ook koelt een paard dankzij een zweetdeken niet te snel af, wat vervelende blessures voorkomt.

Uit welk materiaal bestaat een zweetdeken voor een paard?
Een zweetdeken kan zowel uit dun als dik materiaal bestaan. Dunne dekens zijn geschikt voor lente en zomer, matige dekens voor herfst en winter in koelere klimaten, en dikke dekens voor koelere omgevingen. Hoe dan ook houden zweetdekens paarden in alle gevallen warm terwijl ze het vocht opnemen. Om een goed effect te bereiken moet de stof van de deken bestaan uit katoen of  een katoenmengsel dat in een weefsel geweven is. Daardoor ‘ademt’ de deken door het circulerende weefsel van de stof.

Tip: Controleer de maat voordat je een zweetdeken koopt
Als het soort deken eenmaal besloten is, is het van kritiek belang het paard op te meten om te garanderen dat de deken goed zal passen.  Meet het paard daarom met een flexibel meetlint van de top van de schouder tot de punt van de billen.

Welke soorten paardendekens bestaan er?
Er zijn verschillende soorten paardendekens en ze zijn allemaal gemaakt voor een specifiek doel. Het is heel belangrijk om de juiste zweetdeken te kiezen zodat het paard gezond, energiek en ontspannen is. Bij deze een klein overzicht van dekens:

Staldeken

Als het paard in de stal staat, wordt hij in een staldeken gewikkeld.

·       Ze mogen niet in de regen gebruikt worden.

·       Ze moeten bestaan uit een quilt-achtige doek en zijn op maat gemaakt voor het individu.

·       Ze zijn gemaakt van een stof met een lichtgewicht die de vacht van het paard schoon moet houden.

Turnout dekens
Deze dekens zijn gewoonlijk waterdicht en ademend. Ze zijn de vacht van het paard en verwarmen bij koud weer. Bovendien zijn er twee soorten turnout dekens:

·       Conventioneel: Deze deken bedekt het paard van het voorste uiteinde tot de staart.

·       Combo: Deze bevat een afneembare kap die het paard bedekt van net achter de oren tot aan de schoft.

Vliegendekens
Dit zijn dekens die vliegen weghouden. Ze moeten sterk zijn en goed passen.

·       Het zijn lichtere lakens die je moet dragen na een inspanning om een paard te helpen tot rust te komen en om pijnlijke spieren te voorkomen.

·       Vliegendekens kunnen eenvoudige gaasdekens zijn die lijken op een luchtige doen.

·       Deze dekens zijn bedoeld om bijtende insecten weg te houden van je paard.

Regendekens

·       Een regendeken is gemaakt van waterdichte stof en kan een dunne katoenachtige binnenkant bevatten.

·       Het doel van het regendeken is een paard droog te houden als het regent.

·       Het is van kritiek belang een regendeken van goed doorlatend materiaal te kopen.

·       Paarden kunnen het bij warm weer gemakkelijk warm krijgen en onder een regendeken gaan zweten. En vochtige omstandigheden onder het laken kunnen irritatie veroorzaken. Dus pas op!

Therapeutische dekens
Therapeutische dekens kunnen samengesteld zijn uit speciale nano-stoffen waarvan gezegd wordt dat ze de spieren verwarmen en kalmeren. Daarnaast kunnen er magneten of andere technologie aan gekoppeld zijn die je paard kalmeren en geruststellen.

Thermische dekens
Een deken die als voering onder een staldeken gedragen kan worden voor extra warmte. Oorspronkelijk bestonden ze vaak uit wol, maar tegenwoordig kunnen ze ook van getufte of fleece stoffen gemaakt zijn.

Bedek het paard tegen verschillende weerselementen
De meeste paarden kunnen het hele jaar buiten leven en zelfs extreem weer is geen groot probleem. Wel moeten de dieren voldoende lichaamshaar hebben en een plek om zich tegen de wind te bedekken. Een paard kan op grotere hoogte of in bijzonder weiden zonder bomen baat hebben bij extra bescherming in de vorm van een zweetdeken of een ander soort deken. Het dier heeft het daardoor nooit te koud of te warm en voelt zich comfortabel.


Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *